A NYUSZET 2021. május 5-én egyeztető beszélgetés és sajtótájékoztató keretében mutatta be „Javaslat idősügyi törvény megalkotására” című szakmai háttéranyag dokumentumát az Összefogás pártjai vezetőinek és vezető szakpolitikusainak.

A dokumentumot Rauh Edit, Talyigás Katalin és Csizmadia Márta szociálpolitikai szakértők dolgozták ki, és azt korábban a NYUSZET Herczog László által vezetett szakértő testülete megvitatta. A pártvezetőkkel folytatott konzultációt megelőzte egy szakértői egyeztetés a DK, a Jobbik, az LMP, az MSZP, és a PM képviselőivel.

Az egyeztető beszélgetést Juhász László, a NYUSZET elnöke nyitotta meg, majd Gúr Nándor soros elnök bevezetője után Rauh Edit, a tervezet egyik kidolgozója ismertette annak tartalmát néhány összefoglaló mondattal. Kiemelte, hogy a dokumentum mottója nem véletlenül „Új világot építünk”, mert az időspolitikában paradigma váltásra van szükség. Ennek fő irányai az aktív idősödés és az időskori ellátás legyenek. Hangsúlyozta, az idős emberekre, mint hiányokkal küzdő polgártársainkra tekintést fel kell váltania az erőforrásként tekintő szemléletnek. Ennek két legfontosabb tényezője az esélyegyenlőség és a szolidaritás. Felhívta a virtuálisan jelenlévő pártvezetők figyelmét arra, hogy az Európai Unióban folyamatban van egy időspolitikára vonatkozó javaslat kidolgozása. Érdemes ezzel összefüggésben kezelni a NYUSZET által kidolgozott javaslatot. Egy idősügyi kerettörvény megalkotására vonatkozik a javaslat, amely nem lenne példa nélkül álló a magyar jogrendszerben, hiszen hasonló törvény született már a fogyatékos emberek jogairól is.

Végezetül két elemet emelt ki a javaslatok közül. Szükségesnek tartjuk egy ápolásbiztosítási rendszer kialakítását, amely önálló költségvetéssel rendelkezne. Ezen túl, meg kell erősíteni, vissza kell adni az önkormányzatok jogosítványát és forrásait az idősgondozás feladatainak ellátásához. A továbbiakban Talyigás Katalin, a tervezet másik kidolgozója emelt ki más lényeges elemeket a javaslatból. Hangsúlyozta, hogy válságban van a szociális ágazat, az idős emberek ellátása a családokra marad.

A NYUSZET javaslatot tesz az egészségügy és a szociális ágazat közös érdekeltségének, egy Integrált Szociális és Egészségügyi Rendszer (ISZER) létrehozására.
Talyigás Katalin hangsúlyozta a generációk közötti szolidaritás fontosságát. Herczog László, a NYUSZET tanácsadó testületének elnöke arra hívta fel a pártvezetők figyelmét, hogy az idősek aktivitása húzóerő is lehet. A nem fizetett munka igen jelentős mértékben járul hozzá a GDP-hez. Törekedni kellene arra, hogy a nyugdíjba vonulás ne jelentsen töréspontot az emberek életében.

A pártok képviseletében – abc rendben – először Szűcs Erika, a DK képviselője szólt. Megerősítette, a DK számára elfogadhatóak és támogathatóak a NYUSZET javaslatai. A következő kormány gyorsan intézkedésre váltható javaslatok birtokába jutott. Hangsúlyozta az önkormányzatok helyzetbe hozásának fontosságát, kiemelte a szociális területen dolgozók képzését és tisztességes megfizetését. Gyüre Csaba, a Jobbik alelnöke jó alapnak tartja a NYUSZET javaslatait mind a választási program kidolgozásához, mind a későbbi kormányprogram megalapozására. Kiemelte a javaslat sokrétűségét, sok szakterületre kiterjedő voltát. Egyetértett Szűcs Erikával a szakképzés és a méltó bérezés fontosságát illetően.

Kanász-Nagy Máté, az LMP szakpolitikusa szintén azt hangsúlyozta, hogy a javaslatok számukra támogathatóak. Szakmai háttéranyagnak kezelik a javaslatot. Van néhány – az LMP számára fontos – idősügyi kérdés, amivel a tervezet nem foglalkozik, pl. a gondozási szükséglet meghatározásával, az ellátás szervezésével, javasolni akarnak egy voucher rendszert a szolgáltatások igénybevételéhez, és szeretnék kialakíttatni a szociális munkások életpálya rendszerét. Hangsúlyozta, az idősvédelem megfelelő elemeinek be kell épülnie a Polgári Törvénykönyvbe és a Büntető Törvénykönyvbe is.

Tóth Bertalan, az MSZP társelnöke üdvözölte, hogy az MSZP alapelvei, az esélyegyenlőség, a nemek közötti egyenlőség, a tisztességes megélhetés biztosítása – megjelennek a javaslatban. Igazságos időspolitikára, a nyugdíjak közötti különbségek csökkentésre van szükség. A javaslat erősségének tekinti a teljes vertikum felölelését.

Bárdi Zsuzsa, a Momentum elnökségi tagja korszerű, áttekintő jellegű anyagnak értékelte a dokumentumot, melynek értékét növeli, hogy konkrét javaslatokat is tartalmaz és a társadalmi szolidaritásra épít. Kiemelte, hogy számukra fontos az élethosszig tartó tanulás szükségességének és lehetőségének megjelenése a dokumentumban. Támogatásáról biztosította a javaslatokat.

Tordai Bence, a Párbeszéd elnökségének tagja hangsúlyozta, hogy már a javaslat kidolgozásának módja – az egyeztetések folyamata is jövőbe mutató. Aláhúzta, a nyugdíjrendszer fenntarthatóságát nem demográfiai eszközökkel, hanem a gazdasági teljesítmény, a termelékenység javításával kell biztosítani. A javaslat erénye a fenntarthatóság szempontjainak figyelembe vétele. Jó eszköztárnak tekintik a jövő feladatainak meghatározása során.

Az online térben tartott eseményről két hírportál is beszámolt.