Orbán Viktor miniszterelnök úr részére

az Idősek Tanács elnöke

Tisztelt Miniszterelnök úr!

Ez év első felének utolsó hónapjában, júniusban is 20% fölött maradt a nyugdíjas kosár szerinti áremelkedés, nevezetesen 21,2 % volt.  Ennek következtében az első 6 hónap nyugdíjas inflációjának átlaga 25,1%.  Ez azt jelenti, hogy a januári 15%-os emelés ellenére máig 10,1%-os vásárlóerő csökkenést szenvedtek el a nyugdíjasok.

Ahhoz, hogy az év végéig az árindex 15% alatt alakuljon, arra lenne szükség, hogy a második félévben az átlagos nyugdíjas árindex 4,9% alatt maradjon. Ez igen valószínűtlen. Nagyra értékeljük a kormány infláció ellenes intézkedéseit, de az árindex év végére – még a legoptimistább szakértői becslések szerint is – legalább 3–4 százalékponttal fogja meghaladni a tervezettet.

Ez azt jelenti, hogy a nyugdíjemelés jelenlegi rendszere láthatóan nem tudja megvédeni a nyugdíjasokat az infláció év közbeni hatásaitól.

A negyedik éve működő Nyugdíjas Szervezetek Egyeztető Tanácsában tömörült hét nagy, országos idősügyi szervezet több, mint kétszázezer nyugdíjas tagja és közel két és fél millió időskorú érdekében kérjük Miniszterelnök Urat, hogy

• a nyugdíjas társadalom gyorsuló ütemben elszegényedő tömegei megnyugtatására hasson oda, hogy az elmúlt két év gyakorlatához hasonlóan kerüljön sor a novemberi, törvény szerinti emelés előtt, már augusztusban egy 3%-os, januárig visszamenőleges emelésre, továbbá
  • szíveskedjék lehetővé tenni, hogy a NYUSZET képviselői ismertethessék érveiket és módszerüket az Idősek Tanácsa előtt, a nyugdíjak éves emelésének olyan átalakítására, melyek biztosítják a kormány azon ígéretének maradéktalan megvalósítását, hogy a nyugdíjemelés valós mértéke ne lehessen kevesebb, mint az adott évi átlagos infláció.

Kérésünk pozitív fogadtatásában bízva,

tisztelettel:

Budapest, 2023. július 10.

Juhász László

a Nyugdíjas Szervezetek Egyeztető Tanácsának

soros elnöke

Válasz a fenti levélre

Nyugdíjas Szervezetek Egyeztető Tanácsa nyuszet@gmail.com

Tisztelt Elnök Úr!

Orbán Viktor miniszterelnök úrhoz címzett, kiegészítő nyugdíjemelést sürgető elektronikus nyílt levelére válaszolva a következőkről tájékoztatom.

A levelében foglaltakkal kapcsolatban Banai Péter Benő államháztartásért felelős államtitkár úr korábban több alkalommal is tájékoztatta Ónt, így már kizárólag a legfontosabb szempontokat szeretném kiemelni.

Először is érdemes hangúlyozni, hogy a nyugdíjakat a korábbi éveknél magasabb mértékben — tavaly 14, idén pedig 15%-kal — emeltük a háború és a brüsszeli szankciók miatt megemelkedett inflációra tekintettel.

A kormány azon dolgozik, hogy az infláció folyamatosan csökkenjen és év végére egy számjegyú legyen. Vizsgáljuk és elemezzük az infláció alakulását, és amennyiben az évközi adatok alapján azt állapítjuk meg, hogy a 2023-ra becsültnél magasabb lesz az általános, illetve a nyugdíjasinfláció éves várható mértéke, januárig visszamenőleg nyugdíjkorrekciót hajtunk végre. A januári nyugdíj emelésen és a novemberi nyugdíjkorrekción kívül a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló 1997. évi LXXXI. törvény nem ír elő év közbeni nyugdíj-kiegészítési kötelezettséget. A kormány diszkrecionális joga arról dönteni, hogy november előtt kiegészíti-e a januári nyugdíjemelést, ahogyan azt az elmúlt években több alkalommal — 2021 és 2022 nyarán — meg is tette.

A nyugdíjemelés módszerének módosítására vonatkozó javaslatára tájékoztatom, hogy a nyugellátások értékmegőrzését a vonatkozó szabályozás megfelelően biztosítja, annak megváltoztatása jelenleg nem indokolt. A Magyarország Helyreállítási és Ellenállóképességi Tervének végrehajtása kapcsán a nyugdíjbiztosítási rendszer felülvizsgálata két éven belül megtörténik. Ennek keretében, 2024-ben számítunk az Önök együttműködésére is.

Budapest, 2023. július