Tisztelt Miniszterelnök Úr!

Elszabadult az infláció Magyarországon, és a következő hónapokban sem várható az áremelkedési hullám nagyságrenddel való mérséklődése.

Ismert, hogy különösen a nyugdíjasok és a többgyermekes családok számára kritikus a helyzet.

A Nyugdíjas Szervezetek Egyeztető Tanácsa (NYUSZET) folyó hó 17-én, a Kormánynak címzett és Gulyás Gergely kancelláriaminiszterhez küldött nyílt levelében elengedhetetlennek tartotta, hogy a 2023-as évre tervezett 15% inflációs cél felülvizsgálata mellett, a Kormány emelje meg a nyugdíjakat legkésőbb 2023. június 1-jével, soron kívül 3%-kal, 2023 januárig visszamenőlegesen.Korábbi követelésünknek megfelelően ugyancsak igényeltük, hogy soron kívül, visszamenőlegesen az előző két évben elmaradt 1,5%-os nyugdíjkiigazítás történjen meg, és januártól az idei nyugdíjakat ezzel a mértékkel emeljék meg, bázisát képezve a 2023-as emeléseknek.

A KSH áprilisi gyorsjelentése szerint a nyugdíjas infláció az első 3 hónapban 27,4; 26,9; illetve 26,7% volt, és a IV. hónapban sem csökkent 24% alá. Azaz ahhoz, hogy az infláció 2023-ban átlagosan 15% legyen – ahogyan ez a költségvetési törvényben/rendeletben szerepel -, az év hátralévő 8 hónapjában átlagosan 10%-os infláció kellene. Ez aligha valószínű. Ehhez képest az I-IV. havi nyugdíjas infláció átlagosan 26,6 %, tehát az éves 15% eléréséhez a továbbiakban minden hónapban 9,2%-osnak kellene lennie.

Az idős korosztály jelentős része egyre nehezebb helyzetbe kerül a kiugróan magas hazai infláció, és ezen belül az alapvető élelmiszerek évtizedek óta nem látott drágulása (I-IV. havi átlag: 42%) miatt.

A vágtató infláció, az alapvető élelmiszerek árának elképesztően gyors emelkedése méltatlan helyzetbe hozza az alacsony nyugdíjból élőket. A nyugdíjas szervezetek éppen ezért még egy fontos korrekció végrehajtását várják el ebben az évben.

Az elmúlt időszakban a NYUSZET többször kért a legszegényebb nyugdíjas réteg számára egy egyszeri, átmeneti segélyt. Az azóta lezajlott folyamatok a helyzeten csak rontottak. Ezért most a medián nyugdíj alatti ellátásban részesülők számára egy egyszeri, 75.000 Ft értékű juttatást javasolunk.

Tisztelt Miniszterelnök Úr, Tisztelt Elnök Úr!

A NYUSZET tisztában van azzal, hogy az ország helyzete (az okokat most nem vizsgálva) nehéz és nem csak a nyugdíjasok, hanem más társadalmi csoportok (pedagógusok, egészségügyi szakszemélyzet stb.) is jogosan követelnek a jelenlegihez viszonyítva magasabb jövedelmet. Ám míg az aktív korosztályok képesek egyéni túlélési stratégia megvalósítására, addig az idősek (és nagyrészt betegek) erre nem alkalmasak. Segítség híján éppen a lojális nyugdíjas réteget érinti a korai elhalálozás veszélye.

Ezért tisztelettel kérjük Önt mint az Idősek Tanácsa elnökét, hogy a katasztrófahelyzet elkerülése, valamint a lehetőségekkel összeegyeztetett, de a nyugdíjasok számára elfogadható megoldás kidolgozása érdekében adjon alkalmat a nyugdíjas társadalom szervezett részének többségét, nagyjából 300 ezer nyugdíjast tömörítő fórumát alkotó NYUSZET számára, hogy javaslatait, indokait, megoldásait az Idősek Tanácsa ülésén megtárgyalhassák.

Konstruktív válaszát remélve, végezetül engedje meg, hogy mindannyiunk nevében köszöntsük Önt közelgő kerek születésnapja alkalmából!

Tisztelettel:

Juhász László