2019 volt az utolsó nyugodt év. Először a járvány, majd jött az orosz-ukrán háború és az energiaválság, elszálló infláció szakadt a nyakunkba.

Ma, 2023-ban, minden tekintetben sokkal rosszabb a helyzet, mint ahonnan indultunk, nemcsak az előző évekhez viszonyítva, de 2010 -hez képest is.

Az Egyensúly Intézet szerint Magyarországon a releváns mutatók alapján a szegénység által sújtott népesség ténylegesen 2,5 és 2,8 millió fő közé tehető, a probléma alaposabb feltérképezéséhez és a szakpolitikai beavatkozások hatékonyabb tervezéséhez azonban új, a realitásokat pontosabban tükröző mérőszám kidolgozására lenne szükség. A rendelkezésre álló adatokból több aggasztó vonásra hívják fel figyelmünket. A legaggasztóbb talán a társadalmi mobilitás szélsőségesen alacsony szintje, vagyis, hogy aki hátrányos helyzetű településen szegény családba születik, az nagy valószínűséggel ott és szegényként is éli le az életét. A hazai mobilitási csatornák olyannyira beszűkültek, hogy nincs olyan európai ország, ahol a szegények számára annyira „ragadós lenne a padló”, mint nálunk. (Egyensúly Intézet, Szakpolitikai javaslatok 2021-22)