Közel 100 ezren haltak meg Magyarországon tavaly az első háromnegyed évben. Ez a szám nem több mint tavalyelőtt, bár az egészségügy jelenlegi állapota akár indokolttá is tehetné a növekedést.

Nem találtunk adatot arra, hogy e 100 ezerből hányan voltak a 60 év felettiek, de valószínű, hogy nem tévedünk nagyot, ha vélelmezzük, hogy legalább a 70-80%.

A 70 % esetében, 135 ezer Ft-os átlagnyugdíjjal és 0,7 %-os emeléssel számolva nagyjából 660 millió, 80 %-nál több mint 750 millió Ft-ot spórolt meg az állam a nyugdíjasokon tavaly, csak abból, hogy az inflációt alultervezte és a majdnem valós és a tervezett infláció közti 0,7 %-nak megfelelő emelést az elhunytaknak nem kellett megfizetnie.

A Nyugdíjas Szervezetek Egyeztető Tanácsának 2019. november 22-i (Taigetosz időseknek? című) állásfoglalása sürgette a nyugdíjemelés módszerének és mértékének megváltoztatását. Első lépésben a 2020-ra a valósan várható infláció tervezett mértékének – minden komolyabb kutatóhely előrejelzésének – megfelelő, jóval 3% felettire való megemelését, majd 2021-re a vegyes indexálás bevezetését követelte.

Ezek e lépések természetesen(?) nem következtek be.

Az MNB számításai szerint 2019 decemberében az éves összevetésben számított infláció 4,0 százalék volt, míg a maginfláció 3,9 százalékon alakult. 2020-ra a tervezett infláció 2,8%.

Az élelmiszer-, energia- és szociális szolgáltatások áralakulását – melyek, mint tudjuk, a nyugdíjasok fogyasztásában döntő szerepet játszanak – figyelembe véve nem valószínű, hogy a 2020. évben az előző évihez viszonyított infláció 2,8 % lenne.

Ha az előzőekben ismertetett számítást csupán 4%-os inflációt feltételezve ismét elvégezzük (a halandóság azonos figyelembe vételével) ezidén már legalább 1,1 milliárd – 1,3 milliárd Ft-ot takarít meg az állam a ki nem fizetett nyugdíjemeléssel. És akkor a novemberben visszamenőleg fizetett nyugdíjemelési korrekció kamatvonzatáról – melyet az állam ugyancsak a nyugdíjasokon spórol meg – még nem is beszéltünk!

Tarthatatlan az idős korosztály ügyeinek ilyen végletekig cinikus kezelése, melyet az állam évek óta felmutat.

Fenntartva a nyugdíjjal, egészségüggyel és szociális gondozással kapcsolatos állásfoglalásunkat, nyomatékosan javasoljuk a Kormánynak és a Parlamentnek, hogy haladéktalanul korrigálja a költségvetésben a várható inflációt 4 %-ra, és az 1,2 %-os különbözettel azonnali hatállyal emelje meg a nyugdíjakat!

Az a társadalom, amelyik az idős korosztályt semmire sem becsüli, a jövőt veszi el a fiataloktól! A legkiszolgáltatottabb réteg – a nyugdíjasok – türelme fogytán.

Ne várjuk meg, amíg teljesen elmúlik!

Nyugdíjas Szervezetek Egyeztető Tanácsának Plenáris Ülése