Barát Gábor, az Országos Nyugdíjbiztosítási Fõigazgatóság 2010 elõtti fõigazgatója igazán szakértõnek számít nyugdíjrendszer ügyben. 

Az alábbi cikkben az elmúlt napokban ismét asztalra került nyugdíj és gyermekvállalás összekapcsolása témáról fejti ki a véleményét. 

A nyugdíjrendszer strukturális megváltoztatása óriási felelõsség, mert a ma meghozott döntés a 30-40 év múlva nyugdíjba menõ korosztályok életét és majdani életét fogja megváltoztatni. Ezért elengedhetetlennek tartjuk, hogy a változtatási javaslatokról minden érintett kifejthesse a véleményét, érvényesíthesse a változtatások mellett vagy azokkal szemben felismert, vélt vagy valós érdekeit. 

A nyugdíjrendszer esetleges átalakítása egyszerre politikai és szakmai kérdés. A legkeményebb közügy (politika), mert mindannyiunk életviszonyait érinti. A már nyugdíjasokét éppúgy, mint a következõ néhány évben nyugdíjba készülõkét, és a munkába éppen belépõ korosztályokét. Egy olyan, mindenkori generációk közötti társadalmi szerzõdés, amelynek megváltoztatása csak az érintettek közös akaratával lehetséges. De a nyugdíjrendszer esetleges módosítása speciális szakmai kérdés is, mert matematikai, statisztikai számításokkal kell alátámasztani a javasolt modell mûködõképességét, fenntarthatóságát.