Megjelenés: index.hu

A Nyugdíjas Szervezetek Egyeztető Tanácsa (NYUSZET) szerint megkésett és kevés a magas infláció miatt beígért visszamenőleges 1,5 százalékos nyugdíjemelés, ami a nyugdíjban és nyugdíjszerű ellátásban részesülő mintegy kétmillió-hatszázezer embernek jár – írja az MTI.

Veszélyes következményei vannak és lesznek a kormány belső fogyasztásra épülő gazdaságpolitikájának, és érzéketlenségének, annak, hogy nem számol a legalacsonyabb jövedelemmel rendelkezők, így a nyugdíjasok nagy részének egyre kritikusabb helyzetével. A Nyugdíjas Szervezetek Egyeztető Tanácsa (NYUSZET) felhívja a figyelmet arra, hogy megkésett és kevés a magas infláció miatt beígért visszamenőleges 1,5 százalékos nyugdíjemelés,
ami a jelenleg hatályos törvény alapján jár a nyugdíjban és nyugdíjszerű ellátásban részesülő mintegy kettő millió hatszázezer embernek.

A kormány megadja az év elejétől érvényes 2,8 százalékos emelés és az első nyolc hónap 4,3 százalékos nyugdíjas inflációja közti különbözetet, de a szervezet szakértői ennél magasabb várható áremelkedéssel számolnak az év végéig. Az átlagosan 1700 forinttal emelkedő átlagnyugdíj novembertől megközelíti a 144 ezer forintot, de ez az összeg a fogyasztási szerkezet járványhelyzetben bekövetkezett átalakulása miatt nem elegendő a nyugdíjasok tisztességes megélhetésére. Az idős emberek egyébként is jövedelmük átlagnál nagyobb részét költik élelmiszerekre és ez a korábban 30 százalékos arány a vírus megjelenése óta a tapasztalatok alapján tovább nőhetett. A valós helyzet megismerését ugyanakkor nehezíti, hogy a KSH az inflációt a két évvel ezelőtti fogyasztási szerkezet alapján határozza meg.

A NYUSZET véleménye, hogy jelentős segítség lenne a kiegészítő emelés előrehozása októberre, ahogy változatlanul indokoltnak tartanák egy egyszeri
50 ezer forintos azonnali nyugdíjkiegészítés folyósítását is legalább az átlagnyugdíjnál kisebb ellátásban részesülők számára.

Budapest, 2020. 09. 11.

Nyugdíjas Szervezetek Egyeztető Tanácsa (NYUSZET)

További információk:
Katona Tamás, egyetemi tanár
tamas.katona@t-online.hu